Щодо профілактики харчових отруєнь під час святкування

Частіше харчові отруєння та гострі кишкові інфекції реєструються на другий-третій день після святкування. Тому у пору різдвяних та новорічних свят особливу увагу необхідно приділяти безпечності вживання харчових продуктів.
Харчові отруєння виникають внаслідок вживання неякісної або зіпсованої їжі, а також продуктів, строк придатності яких минув.
Щоб уникнути харчових отруєнь, слід дотримуватися правил особистої гігієни, технології приготування страв, зберігання продуктів харчування та готових страв.
Для запобігання інфекційних захворювань і харчових отруєнь за святковим столом, варто скористатись наступними порадами:
— дотримуйтеся правил особистої гігієни. Мийте руки з милом перед приготуванням страв;
— тримайте в чистоті кухонне приладдя. Для миття кухонного посуду, плити, поверхні столу, раковини використовуйте мийні засоби, призначені саме для цього;
— для приготування страв використовуйте тільки свіжі продукти. Для вживання у свіжому вигляді фрукти, овочі, зелень протягом 10 хв. замочуйте у воді, а потім промивайте під проточною водою;
— використовуйте обробні дошки окремо для сирих і готових продуктів. Це дасть змогу уникнути контакту цих продуктів між собою. Після використання дошку для сирих продуктів харчування обов’язково обробляйте мийними засобами, також треба обдати її окропом;
— дотримуйтеся правил зберігання готових продуктів харчування — ковбасних виробів, сирів, хліба, консервованих продуктів тощо;
— правильно зберігайте готові страви. Ізолюйте страви від потрапляння повітря — посуд накривайте кришками чи харчовою плівкою. Зберігайте страви при температурі не вище +5 °С, холодні готові страви — не більше 2-х діб, розігріту їжу — не більше 2-х год. Дотримуйтеся правил товарного сусідства — готові страви зберігайте в холодильнику окремо від сирих продуктів;
— звертайте увагу на терміни придатності харчових продуктів, які придбаєте в торговельній мережі.
Вчіться дотримуватися гігієни харчування. Не переїдайте, не вживайте надмірної кількості алкоголю та гострих закусок. Не дозволяйте дітям вживати багато солодких газованих напоїв та кондитерських виробів.
Побережіть себе, щоб не перетворити свято у страждання!
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!