Стартував сезон грибів

Враховуючи цьогорічні погодні умови, а саме високі температурні показники та рясні дощі, в лісових масивах з’явилася велика кількість грибів. Вже з середини липня розпочато грибний сезон. Сотні людей поспішають в ліс на так зване «тихе полювання».

Отруєння грибами реєструються в медичних закладах нашої країни протягом усього року, однак пік захворюваності припадає на кінець літа – початок осені. Причина тому, що більшість людей не знають які гриби можна споживати, а які є отруйними. Серед населення популярністю користуються такі види грибів як маслюки, опеньки, підберезники, лисички. До отруйних грибів відносять мухомор, бліду поганку, гриб-парасольку, печерицю- жовтошкіру.

Гриби – цінні продукти харчування, мають добрі смакові властивості, але водночас є небезпечним продуктом. За поживними властивостями гриби подібні до овочів, збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини, проте вони погано перетравлюються в кишечнику, тому вживати грибні страви рекомендують тільки людям із здоровою травною системою. При захворюванні шлунково-кишкового тракту, людям похилого віку, дітям та вагітним жінкам доцільно утримуватись від вживання грибів.

Останніми роками в нашій країні реєструється значна кількість отруєнь, пов’язаних із вживанням грибів. Основними причинами отруєнь є невміння розпізнати їстівні та отруйні гриби, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів. У старих грибах поряд з корисними речовинами часто є продукти розкладання білків, які згубно впливають на організм людини, тому придатними для їжі є тільки порівняно молоді гриби. Крім того, причиною отруєння можуть бути неправильно заготовлені або зіпсовані сушені й консервовані гриби. Гриби відносять до продуктів, що швидко псуються, тому їх необхідно переробляти у день збору. Особливо швидко псуються гриби, які збирали в сиру погоду.

Також слід відмітити, що почастішали випадки, коли в лікарні з отруєнням потрапляють цілі сім’ї, які споживали, здавалося б такі всім нам відомі гриби, як сироїжки, лисички, опеньки. Отруєння їстівними грибами буває при неправильній кулінарній обробці та їх консервуванні. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання на ботулізм.

Часто від отруєнь страждають і діти. Саме батьки дають їм вживати страви з грибів, а це дуже небезпечно для їхнього здоров’я.

Первинні ознаки отруєння з’являються через 1-4 години після вживання небезпечного продукту. З’являється нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, пронос, розвиток симптомів серцево–судинної недостатності.

Якщо ви не можете відмовитись від грибних страв, потрібно завжди дотримуватись наступних застережливих заходів:

– збирати лише ті гриби, які ви добре знаєте, не брати старі та пошкоджені гриби,

– не збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на колишніх смітниках, поблизу кладовищ,

– не купувати дикорослі гриби на стихійних ринках,

– не куштувати сирі гриби на смак,

– не пригощати грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок,

– суворо дотримуватись правил консервування грибів,

– при появі перших симптомів отруєння, не зволікати, а звертайтеся до медичного закладу за допомогою. Госпіталізації підлягають усі, хто вживав грибні страви, навіть у незначній кількості.

Слід завжди пам’ятати, що вміння розпізнавати їстівні гриби та правильне їх приготування убереже Вас від отруєння.

Будьте обережними, не ризикуйте здоров’ям своїм та близьких!