2 серпня 2019 року набирає чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»,

в якому враховано європейський досвід щодо запровадження державно-приватної системи контролю органічного сектору сільськогосподарського виробництва.

Запроваджується чіткий механізм державного контролю (нагляду) за діяльністю операторів органічного ринку та органів сертифікації, крім того за порушення законодавства у сфері органічного виробництва встановлюється відповідальність.Зокрема, за введення в обіг або реалізацію органічної продукції без відповідного сертифіката, на юридичних осіб передбачено накладення штрафу. Державне регулювання у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції  буде здійснюватися шляхом моніторингу органічної продукції на ринку з метою запобігання потраплянню на ринок неорганічної продукції, маркованої як органічна; перевірки діяльності органів сертифікації; вибіркової перевірки діяльності операторів шляхом проведення планових та позапланових заходів.Під дію цього Закону потраплять такі галузі органічного виробництва як  рослинництво, в тому числі вирощування насіння та розсади; тваринництво, до якого також віднесено птахівництво та бджільництво; вирощування грибів, у тому числі органічних дріжджів; розведення риби та інших видів аквакультури, вирощування морських водоростей; виробництво харчових продуктів, в тому числі виробництво вина; виготовлення кормів.Суб’єкти господарювання протягом 18 місяців з дня введення в дію цього Закону мають право використовувати напис «органічний продукт» у власних назвах продуктів та торговельних марках, а також позначення та написи «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» та/або будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами «біо-«, «еко-» виключно за умови наявності чинного сертифіката, виданого суб’єктом, внесеним до Реєстру органів сертифікації.